De leukste speurtochten zijn die met een thema. Een thema met een verhaal waarin de kinderen kunnen opgaan. Zo weten ze waarom ze op pad gaan en waar ze naar gaan zoeken. En hoe blij zijn ze wanneer ze de speurtocht succesvol afronden. Vergeet ze niet een mooie oorkonde/certificaat mee naar huis te geven.
Bepaal daarom eerst met jouw kind welke thema hij/zij leuk vindt voor haar/zijn feestje. Bedenk eerst zelf wat mogelijkheden of kijk op internet op zoek naar ideeën, zo kan je kind kiezen en verval je niet in een standaard keuze. Waarschijnlijk kom je met een heel leuk idee waar je kind nog niet aan gedacht heeft. Werk het thema uit in een mooi verhaal.
Extra leuk om de uitnodiging in het thema van de speurtocht te doen. Meer tips over uitnodigingen op de volgende pagina: www.speurtochten.nl/uitnodiging-voor-jouw-kinderfeestje/
Bedenk de route die je wilt gaan lopen tijdens de speurtocht. Dit kan gewoon in jouw wijk zijn, een park of bos in de buurt of misschien wat verder weg. Loop de route alvast een keertje zodat je weet hoe lang je erover doet.
Hoe ga je de speurtocht uitzetten?
- Getekende pijlen op de grond.
- Met behulp van lintjes. Bijvoorbeeld gele lintjes tijdens de route en in de buurt van rode lintjes hangen de puzzelkaarten.
- Teken de route op een lege ‘schatkaart’. Zo kan je er ook nog extra opdrachten bij geven of de schatkaart in thema versieren.
- Maak een print van Google Maps en teken daar de route op in.
- Wanneer je in de speurtocht in de schemer/het donker wilt houden is het extra spannend om glazen potjes met waxinelichtjes langs de route te zetten.
- Ook kan je er voor kiezen om een omschrijving naar de volgende stop/puzzelkaart te geven. Bij elke puzzelkaart geef je dan op papier de volgende omschrijving naar de volgende puzzelkaart. Ga bij de volgende hoek linksaf, na tien bomen aan de rechterkant rechts het pad in, ga de zijstraat in met de brievenbus, na het bankje vijftien stappen en dan rechts het paadje in.
- Wanneer de kinderen de omgeving van de speurtocht goed kennen kan je ook foto’s maken van elke stop zodat je weten waar ze naar toe moeten gaan voor de volgende puzzelkaart.
- Mocht je een telefoon willen gebruiken tijdens de speurtocht kan je ook de jarige elke keer een sms sturen met daarin de locatie van de volgende stop/puzzelkaart. Bedenk wel dat je deze sms’jes van tevoren klaar zet anders maak je het jezelf wel erg moeilijk.
Regel iemand die je helpt tijdens de speurtocht. Bijvoorbeeld om tijdens de speurtocht voor jou (en de kinderen 😊) uit te lopen om de route uit te zetten en de puzzelkaarten te verstoppen. Handig om van tevoren de route met elkaar te bespreken zodat jij weet waar je naar toe moet gaan.
Houd tijdens de speurtocht een pauze met iets te drinken en/of te eten. Voor de kinderen heerlijk om daarna weer vol enthousiast aan de slag te gaan. Mocht je twee groepjes hebben is dit het ideale moment voor de jarige om van groepje te wisselen zodat hij/zij bij alle kinderen in het groepje heeft gezeten.
Je weet het nooit, al hang je de puzzelkaarten uit het zicht van nieuwsgierige voorbijgangers dan nog loop je het risico dat iemand de puzzelkaarten of route aanwijzingen meeneemt. Neem daarom kopietjes van de puzzelkaarten mee tijdens de speurtocht. Mocht het dan gebeuren dat er iets mist dan kan je altijd snel de puzzelkaart ophangen/neerleggen en de kinderen daarop wijzen. Hé wat ligt/hangt daar nou?
Als je lintjes gebruikt om de route aan te geven van de speurtocht dan kan je de kinderen om en om het taakje geven om de lintjes te pakken en aan jou te geven. Zo laat je het park/bos mooi schoon achter. En alle opdrachten verdelen tijdens de speurtocht houdt de betrokkenheid van de kinderen groter.
Mocht je na het lezen van deze blog meer ideeën hebben dan horen wij die graag zodat we van elkaar kunnen leren en deze blog verder kunnen aanvullen. Mail naar: info@speurtochten.nl We zijn benieuwd!
Op de volgende site zagen we ook leuke ideeën voor het plannen van speurtochten:
www.opwegmetmama.nl/organiseer-speurtocht-thema-verhalen/